Daha fazla insan sosyal medya bağımlılığı hakkında konuşuyor ve ortalıkta dolaşan birçok sözde sosyal medya bağımlılığı gerçeği var. Sosyal medya platformları son yıllarda katlanarak büyüdükçe, özellikle her yaşa ve tüm “ihtiyaçlara” genişleyerek, artık sosyalleşme, flört, iş ve hatta zihinsel sağlık kaynakları için oluşturulmuş platformlarımız var. Daha da endişe verici olan şey, şimdi ergenler için flört uygulamalarıyla ortaya çıkmış olmaları korkutucu, değil mi? Sosyal medya uygulamalarının varlığı güçlendikçe, araştırmalar bu tür platformlara girmenin yararları ve riskleri ile yeni davranışlar ve bağlantılar üzerindeki etkisini anlamaya odaklandı. En çok endişe duyulan şey, nadiren konuşulan ve sıklıkla pekiştirilen sosyal medya bağımlılığının varlığıdır.

Instagram Türk Gerçek Takipçi Hilesi Yapmak İster Misin ?

120 saniye sonra aşağıda ki buton aktif olacak tıklayarak ilerleyebilirsin

arrow

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?

Sosyal medya bağımlılığı, sosyal medya hakkında düşünmek için harcanan zamanın aşırı olduğu ve sosyal medya platformlarını kontrol etmek için kontrol edilemeyen bir dürtü olduğu bir davranış bağımlılığı olarak sınıflandırılır. Bir kişi, aşağıdakiler gibi çeşitli bilişsel, duygusal, davranışsal ve fizyolojik tepkiler görebilir: sosyal medyaya girdikten sonra rahatlama ve/veya öfori; sosyal medya ile (duygusal, bilişsel ve davranışsal olarak) meşgul olmak için harcanan zamanın artması, toleransta potansiyel bir artışa işaret ediyor; sosyal medyaya girmezken fizyolojik semptomlarla (kıpır kıpırlık, kalp atış hızında artış, ağlamaklılık gibi) olan veya olmayan sıkıntı duyguları. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli nokta da, kişi sosyal medyaya girmeyi bırakıp daha sonra devam ettiğinde, eski davranışlarına ve buna bağlı olarak ortaya çıkan bozulmalara anında döndüğünü fark edebilirsiniz. Yok, olma sırasında, bireysel bir “değiştirme” davranışı fark etmeniz nadir değildir, örneğin: Kompulsif yeme davranışları, televizyona aşırı bağlılık, kumar, diğer uyuşturucu kullanımı ve aşırı egzersiz.  Araştırmalar, sosyal medya bağımlılığının, her beğeni, yorum, beğeni ve retweet ile aktive olan beynimizin ödül merkezi kısmı nedeniyle dopaminde bir artış ürettiğini göstermiştir. Ödül merkezimiz her aktive olduğunda ve dopamin salındığında, davranış güçlenir ve beyin daha fazlasını ister. Sonunda, aynı dopamin seviyesini etkinleştirmek için bu uyaranlardan daha fazlasını alacak ve bağımlılık devam edecek.

Sosyal Medya Bağımlılığı Hayatınızı Etkiliyor mu?

Düşünebileceğiniz en iyi soru şudur: “Sosyal medyayı kullanmam günlük hayatımı ve genel yaşam kalitemi nasıl etkiliyor?” Örneğin: Başkaları sizden telefonunuzu bırakmanızı ister mi? Çocuklarınız asla müsait olmadığınızı söylüyor mu? Sosyal medyada olduğunuz için etkinlikleri kaçırdığınız veya geç kaldığınız oldu mu? Çocuklarınız bu yüzden okulda başı belaya giriyor mu? Temel ihtiyaçları da nasıl etkilediğini düşünün: Sosyal medyaya daldığınız için yemek yemeyi hiç unuttunuz mu? Sosyal medyaya girmek için daha geç mi yatacaksınız ve/veya daha erken mi kalkacaksınız? Diğer günlük aktivitelere kıyasla sosyal medyada ne kadar zaman harcıyorsunuz?

woman looking at phone beside body of water

Bu Konuda Ne Yapabilirsiniz?

Sosyal medya kullanımınızla ilgili endişeleriniz varsa ve bağımlı olup olmadığınızdan emin değilseniz, eğitimli bir profesyonelle konuşmak en iyi seçeneğinizdir. Amaç, bağımlılığın büyümesine izin vermemek ve/veya genel olarak kullanımınızın günlük hayatınızı nasıl etkilediğine dikkat etmektir.

Diğer bağımlılıkların çoğundan farklı olarak, genellikle işiniz veya ağınız için bir gereklilik olduğu için sosyal medya platformlarının kullanımını hayatınızdan tamamen ortadan kaldırmak neredeyse imkansız olacaktır. Seyahat ve yer değiştirmenin yaygın olduğu günümüz dünyasında başkalarıyla iletişim halinde kalmanın bir yoludur.

Her şey bir bağımlılık değildir , ancak kullanımınızı yönetmekte güçlük çekiyorsanız, uygun tedavi ve destekleri aldığınızdan emin olmak istiyoruz. Sosyal medya bağımlılığı, genellikle tartışılmayan, kabul edilmeyen veya kabul edilmeyen ancak çok gerçektir ve diğer bağımlılıklar kadar zararlıdır.

Sosyal medya bağımlılığı olabilecek birini tanıyorsanız (hatta kendi çocuklarınız), bunu onlarla birlikte keşfetmekten ve profesyonel destek almaktan çekinmeyin . Bağımlılığın bir irade ya da sosyal yapı meselesi değil, beynin bir bozukluğu olduğunu hatırlamamız gerektiğinden, insanların sadece “anlamaları” asla tavsiye edilmez.